Sponsoring Project Allard Budding               

 

Allard Budding was een prominente Veenendaalse kunstenaar. Al vroeg werd zijn talent erkend en kreeg hij een prijs uit handen van destijds Koningin Beatrix. In Veenendaal had hij zich samen met andere kunstenaars bekend c.q. berucht gemaakt door zijn onorthodoxe aanpak. In een atelier in de voormalige Hollandiafabriek kwamen opzienbarende kunstwerken tot stand. Helaas is hij, nadat hij Veenendaal al had verlaten, vrij jong in 2017 overleden. Ter nagedachtenis is er in 2018 een tentoonstelling gehouden van zijn werk in de Cultuurfabriek. Vorig jaar is een gedicht van hem geplaatst op de fabriekspijp die nog in de binnenruimte van de Cultuurfabriek staat, als laatste restant van de voormalige wolfabriek. Precies de plek waar Allard samen met anderen zijn atelier had. 

Om dit geheel te completeren is de gedachte ontstaan naast het gedicht ook een sculptuur te plaatsen. Het Kunstplatform Veenendaal heeft dit initiatief omarmd en is gestart met de werving van fondsen. Gelukkig is ook de Gemeente Veenendaal positief over het plan. Zij hebben al een behoorlijke bijdrage geleverd aan de realisatie. Ook het Kunstplatform kan uit eigen reserves een deel bijdragen. Toch blijft er nog een tekort over van ca. €5000,-. Naast het aanschrijven van mogelijke subsidiegevers is de enige andere optie nog het starten van een crowdfunding.     

            Gedicht Krom van Budding

 

Hoe kan ik doneren?

We hebben nog € 5000,- nodig om het project te kunnen realiseren. Als 500 mensen een 10-tje overmaken zijn we er….  Maar er kan natuurlijk ook meer gedoneerd worden. Toen Allard zelf financieel omhoog zat vroeg hij 25 gulden om hem tot vriend te maken. Je kreeg dan een foto van hem als herinnering.  Wij denken aan een vergelijkbare tegenprestatie. Als het sculptuur een keer geplaatst is, zal iedereen die daar aan bijgedragen heeft een mooie afdruk ontvangen van het geplaatste werk. Hoe dat er uit gaat zien kunnen we helaas nog niet onthullen. Dat zal pas gebeuren aan het begin van het nieuwe culturele seizoen, dus vlak na de zomer, en als we financieel rond zijn. Maar de donateur wordt niet vergeten. We vragen dan wel een adres zodat we u op de hoogte kunnen houden en u t.z.t. het ‘plaatsingsbewijs’ kunnen toesturen. 

Wilt u doneren, vul dan bijgaande  formulier in.
N.B. Wij gebruiken deze gegevens alleen voor deze actie zodat we u op de hoogte kunnen houden. Na de actie worden de data gewist. U kunt ook doneren zonder uw adres op te geven. Zie verder ons privacybeleid.  

      

Wie was Allard Budding?

Wie was Allard?

Kunstenaar Allard Budding (1963-2017) werd in 1963 in Veenendaal geboren, groeide er op en vormde zich er als jonge kunstenaar. In 1986 zou hij naar Ateliers 63 in Haarlem verhuizen en werd daar al snel als aanstormend jong talent herkend. In 1992 ontving hij de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. DADAMAN gaat over zijn jaren in Veenendaal waarin hij zich artistiek begon te ontplooien. Eerst op de middelbare school (1980-1983) en daarna op de Verlaat Ateliers (1984-1986). Allard trok als geboren mafkees altijd veel mensen naar zich toe. Maar over zijn werk sprak hij nooit. Zo zwijgzaam als hij over zichzelf was in zijn beeldende werk, zo spraakzaam was hij over zichzelf in zijn gedichten die hij net als zijn schilderijen in een grote hoeveelheid produceerde. Uit de nalatenschap kwamen ruim 400 gedichten uit de periode 1981-1984 tevoorschijn. Daarvan is een deel in het boek DADAMAN van de auteur en vriend H.J. Van den Heuvel opgenomen. Ze vormen een sleutel om het hermetische beeldende werk van Allard beter te begrijpen (Uit omschrijving DADAMAN).

Allard Budding deed al aan crowdfunding voor het was uitgevonden. Met zijn “de vrienden voor Allard” actie begin jaren ’90 was hij zijn tijd ver vooruit. Deze en vele andere acties, installaties, cartoons, schilderijen, beelden, tekeningen en schrijfsels laten de frisse kijk zien die Allard had op de wereld. In december 2018, 1 jaar na zijn overlijden, is deze veelzijdige kunstenaar geëerd d.m.v. een expositie, een catalogus en de presentatie van het boek “Dadaman”. Allard kende na de Verlaat Ateliers Veenendaal een vliegende start door te worden aangenomen op de postacademische opleiding Ateliers ’63 in Haarlem. Hij kreeg er les van de meest prominente binnen- en buitenlandse kunstenaars als: Armando, Ben Akkerman, Jan Dibbets, Toon Verhoef en Stanley Brouwn. Na de Ateliers werd hij gelijk ingelijfd door Galerie van Krimpen. Op dat moment de meest vooraanstaande galerie van Nederland. Exposities volgden in het Haags Gemeente Museum Den Haag en Boijmans van Beuningen te Rotterdam. In 1992 ontving hij samen met 5 andere aanstormde talenten (waaronder Hans Broek, eveneens Veenendaler en lid Verlaat Atelier) de Koninklijke subsidie uit handen van koningin Beatrix. De jaren ‘90 waren productief en succesvol met veel exposities, verkopen, acties en tv-optredens.

DADAMAN
Door Henk Johannes van den Heuvel
Mijn ‘dadajaren’ met Allard Budding – Veenendaal 1980-1986

website: www.allardbudding.nl

 

Werk van Allard Budding

Er is zeer divers werk gemaakt door Allard Budding. In onderstaande galerij is een selectie te zien.